top of page

Een Ceremoniële bruiloft.

 

Bij een wettelijke bruiloft trouw je voor de gemeente. Bv in een gemeentehuis of op een andere locatie wat door de gemeente is goedgekeurd als trouwlocatie. Je kiest dan een trouwambtenaar uit die voor die gemeente werkt. Babs: buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. Samen met je getuigen teken je de trouwakte en ook deze word opgeslagen in het archief van die gemeente. Je getuige moet een Nederlands paspoort hebben en ook daadwerkelijk aanwezig zijn.

​

Je betaald altijd een bedrag om in die gemeente te trouwen. Dit bedrag verschild per gemeente. Ook als je op maandag gratis trouwt, trouw je voor de gemeente en de wet.

​

Het is ook mogelijk om een zelfstandig trouwambtenaar te kiezen. Een zzper. Deze babs kun je inhuren voor alle gemeentes en voor een Ceremoniële bruiloft. In de kosten die je hem/haar betaald zitten ook de kosten om te trouwen in die gemeente.

​

Bij een Ceremoniële bruiloft is alles mogelijk. Je trouwt als het waren voor het neppie. Het word niet wettelijk vast gelegd en dan ben je dus ook officieel niet getrouwd.

​

Als je in de kerk wil trouwen is dit ook eigenlijk ceremonieel. Om de bruiloft geldig te laten worden trouw je voor dat je naar de kerk gaat in het gemeentehuis.

Bas z’n vader heeft ons ceremonieel getrouwd in kijkduin. En de maandag erop zijn we naar het gemeentehuis gegaan om wettelijk te trouwen. Zo hoefde mijn schoonvader zich niet te laten beeedigen tot trouwambtenaar. Dit scheelde veel gedoe en veel geld.

​

Mijn opa zit in een verzorgingshuis en kon niet op onze bruiloft komen. Zo kon ook mijn opa toch mijn getuige zijn en tekenen. k had zelf via word een trouwakte in elkaar geflanst.

​

Ook als je in de avond wil trouwen of bv in iemand z’n achtertuin of in het bos is een Ceremoniële bruiloft een goed idee. Vergeet dan niet om ook bij de gemeente te trouwen!

bottom of page